Quantcast
Channel: Mat – MåBra
Viewing all 1929 articles
Browse latest View live

Förläng livet med en handfull nötter

$
0
0
En handfull cashewnötter är både ett gott och nyttigt snacks.

En handfull nötter om dagen och du kan förlänga livet, visar en en övergripande studie från Dana-Farber Cancer Institut, Brigham and Women’s Hospital och Harvard School of Public Health. I studien deltog över 100 000 och de som dagligen åt ett uns (ungefär 28 gram) nötter hade 20 procent mindre risk att dö under studiens 30 år långa period. Nötätare hade också 29 procent mindre risk att dö på grund av hjärtproblem.

Varför nötter är så hälsosamma vet forskarna inte och de kunde inte se någon skillnad på olika nötter.

Fler fördelar med nötter

De deltagande som regelbundet åt nötter var också smalare än de som inte åt nötter. Enligt tidigare forskning löper de också mindre risk att drabbas hjärtsjukdomar, cancer och diabetes.

20 mandlar om dagen…

18 cashewnötter eller 30 jordnötter är alldeles lagom att få i sig om dagen. Men skulle du missa ett par dagar är ingen större skada skedd. Forskningen visade också att de som bara åt nötter några gånger i månaden hade en sju procent minskad dödlighetsgrad. För bästa hälsoeffekt krossar du nötterna innan du äter dem.

Läs mer!

Nöten som gör dig mindre hungrig

Kostexperten: Dessa nötter är nyttigast!

Nöten som är allt annat än nyttig…

 

Källa: Prevention

AV: Izabella Falck
BILD: Thinkstock


Bananpannkaka – prova Kristinas nya recept!

$
0
0
Bananpannkaka är bra träningsmat!
Recept på bananpannkaka!

Kristina väljer blåbär och vaniljkesella till sina bananpannkakor!

Kristina skriver:

Träning bryter ner kroppen för att senare bygga upp. För att vi ska kunna bygga måste vi ha mat (det är ju där våra byggstenar finns). Och när jag skriver bygga menar jag inte bara musklerna, utan även immunförsvaret. Tränar vi… >> läs hela inlägget och se receptet på bananpannkaka här!

Alla pratar om bananpannkaka – 3 recept!

Med en klick keso och egen bärkompott blir bananpannkakorna extra goda!

Bananpannkaka är perfekt som lyxig frukost eller snabbfixat mellanmål. Här bjuder vi på tre lättlagade recept!

Klicka här för recepten på bananpannkakor!

Så fixar du sundaste glöggfesten – 10 tips!

Bästa drycken efter träning

$
0
0
efterträningdryck

Färdiga sport- eller energidrycker behöver inte vara dåliga för dig men egentligen behöver du dem inte. Efter ett hårt träningspass behöver kolhydraterna som ger energi och protein för att reparera slitna muskler, kombinationen av de två håller dig också mätt en längre stund.

Vad ska du dricka?

Ett glas  mager chokladmjölk innehåller förutom protein och kolhydrater också kalcium och fungerar perfekt som återhämtningsdryck. Precis som en fruktsmoothie med lättmjölk, sojamjölk eller grekisk yoghurt i och lite granola på toppen.

Fler tips!

Läs mer här om vad du bör äta efter träningen.

Hitta din favoritsmoothie i MåBra:s receptbank.

 

Källa: Women’s Health

AV: Izabella Falck
BILD: Thinkstock

Fosfor-larmet: Så undviker du maten med högst halter

$
0
0
Charkprodukter och bröd kan innehålla onödigt höga halter av fosfater, enligt en studie.

Mineralet fosfor finns naturligt i människokroppen och en rad vanliga livsmedel. Men nu varnar experter att en överkonsumtion, bland annat orsakad av tillsatser i maten, kan vara en tickande hälsobomb. Det skriver Svenska Dagbladet idag, efter att ha tagit del av en omfattande studie.

Amerikanska forskare har i en stor studie analyserat intaget av fosfor och kopplingen till ökad risk för sjukdom och dödlighet. Under 15 år har de följ cirka 9 000 friska vuxna mellan 20 och 80 år för att kartlägga deras matvanor och fosforintag.

Deras slutsats är tydlig: vid intag av mer än 1 400 mg fosfor/dygn löper du dubbelt så stor risk att dö i förtid.

I Sverige är det rekommenderade dagsintaget 600 mg/dygn – men medelintaget ligger högre än så. Enligt Livsmedelsverkets kostundersökning ligger snittintaget på 1 242 mg för kvinnor – och 1 541 för män.

Ägg, mjölk, kött, fisk, nötter och baljväxter är naturliga källor till organiskt fosfor, men forskarna tror att den ökade mängden tillsatser är orsaken till att intaget skjutit i höjden. När fosfor förekommer som tillsats är det i en oorganisk form, som lättare tas upp av kroppen.

Som tillsats kan fosfater bland annat påverka konsistens, förebygga klumpar, binda vätska i charkprodukter och minska koktiden. Egenskaper som gör en lång rad E-nummer intressanta för livsmedelstillverkarna.

Här gömmer sig fosfaterna!

Frusen färdigmat, läsk, processade charkvaror och konserverade soppor kan innehålla stora mängder fosfater. Även kryddmixer, yoghurt och frukostflingor kan ha höga halter. Det bröd som vi köper i butik kan också innehålla höga halter, skriver SvD.

Tillsatta fosfater kan särskilt finnas i:

Frysta pommes frites – för att de inte ska bli mörka

Kassler, bacon och skinka – för att binda vätska

Konserver – för att förlänga hållbarheten

Läsk – för smakens skull, särskilt i coladrycker

Yoghurt – för konsistensen skull

 

E-tillsatser med fosfor

E338 Fosforsyra
E339 Natriumfosfater
E340 Kaliumfosfater
E343 Magnesiumfosfater
E442 Ammoniumfosfatider
E450 Natrium-, kalium- och kalciumdifosfater
E451 Natrium och kaliumtrifosfater
E452 Natrium-, kalium- och kalciumpolyfosfater

 

Källor: Livsmedelsverket, Svd.se, wikipedia

 

Fasta dig frisk: ALLT om nya 5:2-dieten

$
0
0
MåBra:s Marie Tegnér provar just nu den omtalade 5:2-dieten.

Omvärlden är enormt nyfiken på vår viktcoachs 5:2-diet, och både läsare, läkare och media följer henne med stort intresse. P4 Gävleborg har precis gjort en uppföljningsintervju med Marie – lyssna på inslaget via länken längst ner på sidan!

Vi senaste hälsokontrollen förvånades både Marie Tegnér och läkaren över de positiva förändringarna, och hon fick rådet att fortsätta med dieten för att stämma av med ytterligare prover framöver.

>> Läs mer om läkarbesöket här!

5:2-dieten går kortfattat ut på att äta normal kost under fem dagar, för att sedan fasta – eller minimera kaloriintaget ordentligt - under veckans resterande två dagar.

Dieten bygger på tanken att människan inte är skapad för konstant tillgång till mat. Initiativtagarna menar att vi är konstruerade för att jaga och äta – och fasta där emellan. Under tiden vi fastar minskar samtidigt insulinmängden och kroppen kan inte lagra fett.

SVT:s Vetenskapens värld ägnade ett helt program åt periodisk fasta och vilka hälsofördelar diettypen antas bära med sig. Programmet väckte nyfikenhet hos många svenskar.

Marie Tegnér följer 5:2-metoden, även under all inclusive-veckan på MåBra-resan till Turkiet!

MåBra:s viktcoach Marie Tegnér blev själv nyfiken på 5:2-dietens påstådda hälsofördelar efter tv-inslaget, och beslutade sig för att själv prova metoden:

”…Under 4-5 veckor ska jag fortsätta äta som vanligt 5 dagar i veckan, men 2 dagar/vecka kommer jag att dra ner mitt energiintag till ca 500 kcal. Testperioden börjar på tisdag och inleds med ett läkarbesök där jag kommer att lämna blodprover för att mäta kolesterol, triglycerider, glykos och IGF-1. Efter testperioden kommer vi att ta samma prover och se vad som har hänt i min kropp. Jag kommer också att väga mig och mäta min fettprocent för att se om något spännande händer.

Jag gör inte detta i första hand för… här började Maries 5:2-resa!

Du som är nyfiken på periodisk fasta och Marie Tegnérs erfarenheter av 5:2-metoden kan lyssna på en intervju i P4 Extra.
Klicka här för att lyssna!

I ett tidigare inslag i P4 Gävleborg berättar hon också om sina första intryck av kosthållningen. Lyssna på hela intervjun här!

Samma program gjorde sedan en uppföljning, du hittar det klippet här!

Notera: Det finns en omröstning i denna post, för att delta besök sidan.

Frågor & svar om 5:2-dieten

Blir man mätt på 500 kcal, vilka dagar passar bäst för fasta och hur många måltider får man äta då? Frågorna kring 5:2-dieten är många, här svarar Marie Tegnér på de vanligaste funderingarna:

Frågor & svar om 5:2

Här samlar vi löpande allt vi skriver om 5:2-dieten, klicka på länken för att hålla dig uppdaterad!

Allt om 5:2-dieten och periodisk fasta!

Genom att fasta två dagar i veckan, som med 5:2-metoden, kan du både gå ner i vikt och bli friskare.

5:2-metoden är på allas läppar just nu. Här är vår fullmatade guide med allt du vill veta om succédieten!

Klicka här: Senaste nytt om 5:2-dieten

 

Föreläsning om 5:2 på MåBra-kvällarna!

Vår viktcoach Marie Tegnér, som bloggar om sitt 5:2-liv här på mabra.com, är en av talarna på höstens kommande MåBra-kvällar. Delar av hennes föreläsning kommer handla om 5:2-dieten!

5-2-dieten-forelasning

Lyssna på Marie Tegnérs 5:2-prat på höstens MåBra-kvällar!

Läs mer och boka plats här: Föreläsning om 5:2 på MåBra-kvällarna!

 

Ultimata guiden till 5:2-dieten!

Vill veta mer om den spännande 5:2-dieten? Här har vi samlat fakta, expertråd och över 35 läckra 5:2-recept för dina fastedagar!

femtva-extended-2

I MåBra:s 5:2-guide har vi samlat allt du behöver veta om trenddieten 5:2. Ta del av fakta, nya rön och råd från ledande experter. Här finns också över 35 läckra 5:2-recept – speciellt utvalda av vår viktcoach Marie Tegnér, som själv följer dieten sedan våren 2013. Dessutom får du exklusiv access till ett forum, där du kan diskutera 5:2-metoden med guidens övriga användare.

Här hittar du också de uppmärksammade artiklarna om 5:2-dieten från slutsålda MåBra nr 8!

Klicka här för att läsa mer

 

 

Senaste nytt om 5:2-dieten direkt till din mail!

nyhetsbrev-femtva

Prenumerera på MåBra:s nyhetsbrev och få de senaste rönen kring 5:2-dieten, kaloriberäknade recept och andra spännande hälsonyheter – före alla andra!
Vi skickar vårt populära nyhetsmail två gånger varje vecka kostnadsfritt till dig som anmäler dig via mabra.com.

Läs mer via länken nedan!

Ja, jag vill veta mer!

 

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock/privat

 

Senaste nytt – Allt du vill veta om 5:2!

$
0
0
Hur många kalorier finns det i min müsli? MåBra:s kaloritabell har svaret!

Det finns ett enormt intresse kring 5:2-metoden just nu – inte minst här på mabra.com.

Därför har vi nu samlat ihop ALLT vi skrivit om 5:2 på ett och samma ställe. Vad kan man äta på en fastedag? Hur mår man egentligen av äta så lite? Går man verkligen ner i vikt? Här finns svaren på dina frågor!

Nedan följer alla våra artiklar om 5:2. Klicka på rubriken för att komma till de olika artiklarna!

Ny tjänst: Webbguide till 5:2-dieten!

Nyfiken på 5:2-dieten? Med MåBra:s 5:2-guide får du mängder av fakta och recept!

MåBra:s 5:2-guide har vi samlat allt du behöver veta om trenddieten 5:2. Ta del av fakta, nya rön och råd från ledande experter. Här finns också över 35 läckra 5:2-recept – speciellt utvalda av vår viktcoach Marie Tegnér, som själv följer dieten sedan våren 2013. Dessutom får du exklusiv access till ett forum, där du kan diskutera 5:2-metoden med guidens övriga användare.

Här hittar du också de uppmärksammade artiklarna om 5:2-dieten från slutsålda MåBra nr 8!

>> Klicka här för att läsa mer!

 

 

Vår viktcoach Marie Tegnér, som bloggar om sitt 5:2-liv här på mabra.com, är en av talarna på höstens kommande MåBra-kvällar. Delar av hennes föreläsning kommer handla om 5:2-dieten avslöjar hon på sin blogg idag.

5-2-dieten-forelasning

>> Marie Tegnér bloggar och föreläser om 5:2

Förra årets biljetter sålde slut på nolltid – passa på att läsa mer om kvällarna i Stockholm och Göteborg här >> boka här!

>> 5:2-recept – så kan du äta på en fastedag!

Michael Mosley var på Stockholmsbesök tidigare i dag.

>> 5:2-dietens grundare Michael Mosley: Så fastar jag

52-mat

 

>> Fasta dig frisk: Så funkar nya 5:2-dieten!

 

>> Nu ska experter undersöka hur bra 5:2 är

 

>> Viktcoachen: Fantastiska värden med 5:2!

 

>> Hur går 5:2-dieten ihop med rön om att frukost är viktigt?

 

>> ”Vad är skillnaden mellan 16:8 och 5:2?”

 

>> Frågor & svar om 5:2-dieten!

 

>> ”Fungerar 5:2 om man har högt kolesterol?”

 

>> Kan man kombinera LCHF med 5:2?

 

>> 5:2-dieten – så går det för viktcoachen!

 

>> Räkna med viktras: Här är nya sifferdieterna!

 

>> Viktcoachen provar nya 5:2-dieten

 

>> Kaloritabell för dig som följer 5:2-dieten!

nyhetsbrev-femtva

Prenumerera på MåBra:s nyhetsbrev och få de senaste rönen kring 5:2-dieten, kaloriberäknade recept och andra spännande hälsonyheter – före alla andra! Vi skickar vårt populära nyhetsmail två gånger varje vecka kostnadsfritt till dig som anmäler dig via mabra.com.

>> Ja, jag vill veta mer!

 

 

PSST! HIttade du inte det du sökte? Besök viktcoachens blogg – där kan du läsa mer om 5:2, eller ställa din fråga om 5:2 till Marie!

Bilder från mabra.com och Thinkstock

Lätt & lättlagat: 7 recept med ner i vikt-garanti!

$
0
0

5:2-recept – viktcoachen väljer sina favoriter!

$
0
0
Marie Tegnér är viktcoach och 5:2-expert på MåBra.

Marie Tegnér är viktcoach på MåBra och var en av de första i Sverige att prova 5:2-dieten. Marie blev så pass nöjd med 5:2-fastans hälsovinster att hon valt att fortsätta med metoden. Läs om hennes 5:2-vardag i bloggen, där hon också svarar löpande på besökarnas frågor om korttidsfasta, vikt och hälsa.

Nyfiken på korttidsfasta och 5:2-dieten?

Här hittar du allt vi skrivit om 5:2 och fasta:

mabra.com/52

 

Njut fast du fastar med Maries recept!

Vad ska jag äta när jag halvfastar? Den frågan får vår viktcoach Marie Tegnér ständigt av MåBra-läsare som följer 5:2-dieten. Här är några av Maries favoriter!

Ägg- och laxröra med grönt – 5:2

52-recept-lax

Till 5:2-receptet!

 

Tonfisksallad 5:2

5:2-recept

Till 5:2-receptet!

Skinkrullar 5:2

5:2-recept

 

Till 5:2-receptet!

Mer fasta i aktuella numret av MåBra!

mabra-nr-12-2013

Psst! I aktuella numret av MåBra (nr 12 2013) listar vi de bästa fastemetoderna. Ta del av en stor guide till 5:2-dieten och fyra andra metoder!

Undvik förkylningar i vinter – stor huskursguide!

$
0
0
En huskur kan både lindra och motverka hälsoproblem.

Huskurer mot förkylning, trötthet och andra åkommor finns det gott om. Madelaine Andersson är en av många med intresse för gamla beprövade gör-det-själv-knep.

huskurer_app– Redan som ung försökte jag förebygga sjukdomar med naturläkemedel och jag tycker mig märka att fler och fler är intresserade av huskurer och vill leva sundare utan att stoppa i sig en massa mediciner i första hand, säger Madelaine.

Hennes intresse har till och med lett till att hon utvecklat en app, Huskurer,  som erbjuder över 100 tips på hur man lindrar vanliga åkommor.

– Min teori är att om vi äter mer färsk ingefära, vitlök, chili och dricker äppelcidervinäger dagligen så har vi en bra grund när olika sjukdomar smyger sig på, berättar Madelaine.

Madelaines bästa kur mot förkylning är en te gjort på en liten bit (stor som en tumme) ingefära som kokat i två till tre deciliter vatten i fem minuter. Efter att vattnet har stått och dragit i fem minuter häller du i lite kanel eller färsk salvia och honung.

– För den vågade är en klyfta vitlök pressad och utblandad i en matsked fil mycket effektivt vid förkylning, avslutar Madelaine.

 

Läs mer i våra mest populära artiklar om huskurer

Bota förkylningen – med syrad mat!

Kommer snuvan som ett brev på posten i och med frosten?

Kommer snuvan som ett brev på posten i och med frosten?

I och med kylans framfart kommer också rinnande näsor och hosta. Med syrad mat kan du få bukt med snuvan!

klicka här för att veta mer!

Råd bot på förkylningen

Vitlök, ingefära och honung är bra livsmedel att plocka fram ur skafferiet när förkylningen är i farten.

Läs mer om vad du bör äta under förkylningen här.

Räcker inte c-vitaminer och vitlök?

Här kan du läsa mer om huskurer mot förkylning.

Så undviker du influensan

influensa_huskur

Med gröna grönsaker boostar du immunförsvaret rejält och kan slippa årets influensa!

Läs hela artikeln här.

Här är maten och drycken som förlänger livet

Med rätt mat kan leva både gott och längel

Med rätt mat kan leva både gott och längel

Bli pigg som en nötkärna och undvik framtida sjukdomar med två frukter, en lök och en värmande dryck. Vilka är de?

Läs MåBra:s artikel!

Trött eller sjuk? Kuren för dig!

Bara trött eller påväg att bli sjuk? Med MåBra:s tips blir du pigg igen!

Bara trött eller påväg att bli sjuk?

Med enkla medel kan du blanda till en växtbaserad drink som lindrar trötthet, värk, pms eller magproblem – och som stärker ditt immunförsvar.

Läs hur du gör drinken här.

AV: Izabella Falck
BILD: Thinkstock & Madelaine Andersson

 

Bli mättare och lättare med MåBra:s veckomeny!

$
0
0
recept-v50

Varje vecka presenterar vår viktcoach Marie Tegner en specialkomponerad veckomeny på mabra.com. Den är speciellt framtagen för dig som vill hålla din vikt, eller månar om att tappa några överflödskilon.

- Äter du enligt våra rekommendationer så når du enkelt och effektivt din målvikt, säger Marie Tegnér.

Den här veckan får vi en försmak av julen, med både kalvsylta och lutfisk, och får dessutom njuta av läcker lax, snabblagad pasta och en matig sallad.

Krydda hälsan med julens smaker!

$
0
0
kanel-anis

Kanel doftar och smakar verkligen jul – men är också ett av våra mest antioxidantrika livsmedel. För att få i sig lika mycket antioxidanter som i 2 gram kanel måste man äta 1,3 kilo färska tomater.

Kanel stabiliserar även blodsockret vilket leder till mindre insulin (som är fettbildande) i kroppen. Förutom den goda smaken ger kanelen dessutom matsmältningen en kick och minskar gasbildning.

Saffran är en dyr – och älskad – julkrydda, men har också en historia som universalmedel. Den gyllene kryddan är aptitstimulerande och smärtstillande vid magont, huvudvärk och tandvärk.

Inom indisk ayurvedamedicin har saffran använts för att reglera oregelbunden mens och kryddan sägs även kunna hjälpa vid sömnproblem. Studier har dessutom visat att ämnet alfacrocin som finns i saffran kan förebygga Parkinsons sjukdom.

Kardemumma är mest känd som smaksättare av vårt älskade kaffebröd, men passar också riktigt bra för att ge köttgrytor en orientalisk touch, och till och med krydda frukostsmoothien. Kardemumma innehåller gott om antioxidanter som stärker immunförsvaret.

Bullkryddan är också känd för att vara lugnande för matsmältningen och blodtryckssänkande. Köp gärna hela kardemummakärnor och mortla dem själv!

Kryddnejlikan står tillsammans med apelsin för en typisk juldoft. Men den har även den högsta koncentrationen av antioxidanter av alla kryddor. Dålig andedräkt kan botas genom att tugga kryddnejlika och samma metod kan användas som slemlösande medel vid hosta.

Kryddnejlikan är också antiseptisk, blodrenande och smärtlindrande vid tandvärk.

Choklad älskar vi året runt, men vi äter det som mest i juletider. Den har klivit fram som rena medicinen. Choklad med minst 70 procent kakao gör oss verkligen pigga och alerta. Studier har visat att choklad kan sänka blodtrycket på ett liknande sätt som blodtrycksmedicin gör, och kan minska risken för hjärtinfarkt och stroke med hela 30 procent.

Den mörka chokladen hjälper också mot svimning, trötthet och – lite oväntat – mot vanlig förkylning.

 

Kryddorna som gör dig smalare – 5 heta tips!

Senap kan göra underverk för både smak och figuren.

Piffa till smaken och midjemåttet genom att välja rätt burk på kryddhyllan. Forskning har visat att många av vår vanliga smaksättare också har en positiv inverkan på förbränningstakten. Hemligheten är kryddornas… >> läs mer!

Källor: Hälsa, Medicinsk vetenskap, netdoktor.se, Läkartidningen, Forskning och framsteg, Läkemedelsvärlden.

AV: Teresa García
BILD: Thinkstock

4 snabbtips som tar bort sötsuget!

$
0
0
Med några enkla knep kan du besegra sötsuget.

- För den som vill få bukt med sitt sötsug är det viktigt att inte sätta upp förbud och ouppnåeliga mål: ”Nu är det färdigsnaskat! Aldrig mer en godispåse!” Den som resonerar så är nästan dömd att misslyckas, säger MåBra:s KBT-psykolog Kerstin Hellström.

Här ger hon några fler tips:

1. Vänta lite

Bestäm dig för att aldrig lyda blint och bums när kroppen kräver godis. Men säg inte heller blankt nej! Vänta minst tio minuter innan du bestämmer dig för om du ska stå emot eller ge vika för suget.

2. Känn efter
Vad är det du känner? Kan det vara hunger eller törst som ligger bakom suget? Kanske någon obehaglig känsla eller stress? Det är okej att känna sug – acceptera det och låt det finnas där. Men inse att du inte alltid behöver reagera på det!

3. Gör något
Tänk ”Jag ska bara…” när du blir suktad av något. Jag ska bara diska, läsa klart kapitlet, lägga in en tvätt i maskinen…” Distraktion är ett superknep som för tankarna åt annat håll än mot skafferiet.

4. Ta en bit
När du gått igenom de tre tidigare punkterna och fortfarande känner starkt för något – unna dig det! Du behöver inte äta mycket. Bestäm dig för en viss mängd som känns okej för dig. Kruxet är att behålla kontrollen och välja aktivt när, vad och hur mycket du ska unna dig.

LÄS MER:

Stor guide: Stoppa sötsuget – med rätt mat!
Lista: Vardagens värsta sockerfällor
Slipp sötsuget för alltid – stor guide!

PT-tips: Så äter du lagom på julbordet

$
0
0
Det kan vara svårt att hålla fingrarna i styr på julbuffén. (Bild Thinkstock)

Julköttbullar.

MåBra:s personliga tränare Katarina Woxnerud vet hur man behåller kontrollen på julbordet. Så här skriver hon på sin blogg:

”Det är inte kul att känna sig som den stoppade julgrisen efter ett julbord. Här är fem kvicka tips för att minska maten på tallriken – och därmed överleva julbordet.”

Läs hennes tips här >>

3 märkliga saker som minskar risken för skilsmässa

$
0
0
Glöm inte bort din partner bland alla sociala medier.

Sajten prevention.com har samlat en rad udda saker som sägs öka chanserna för ett lyckligt förhållande och minska risken för skilsmässa.

1. Skaffa barn – och helst söner

Par med söner löper 17% mindre risk att skilja sig jämför med par som har döttrar. Det visar en studie vid Columbia University som studerat över 43 000 gifta par. Har ni flickor i barnkammaren?  Ge dem då en lycklig barndom, i alla fall när det gäller fotobevisen. De ungdomar som smilade upp sig på kort i tidig ålder visade sig vara mer positiva och känslomässigt stabila längre fram i livet. Något som bidrog till lägre risk för skilsmässa, enligt en studie vid DePauw University i Indiana.

2. Dela era vänner – på Facebook

Gilla och dela (bokstavligt talat) era bekantskaper i sociala medier. Har ni gemensamma grupper med vänner, från barndomen, skolan eller andra intresseområden – men som i sin tur inte känner till varandra? Grattis, då har ni goda förutsättningar att leva länge tillsammans. Par med gemensamma med spridda kamratgäng visar tecken på att kunna rota sig och knyta starka band. Egenskaper som gynnar en kärleksrelation.

3. Twittra lagom!

Gemensamma vänner på Facebook är bra, men för mycket aktivitet på sociala medier är det inte! Ett forskarteam vid Oxford University har hittat ett samband mellan mängden tid tillbringad vid sociala medier och tendensen att känna missnöje med sin relation. Fenomenet gör att du knyter starka band till personerna på fejan, Twitter, Pinterest eller vad det nu må vara istället för att fokusera på din partner, varnar forskarna.

 

 Källa: Prevention

 

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

 

 


Recept: Decembers ljuvligaste julgodis!

$
0
0
Samla nära och kära och gör ert eget julgodis. (Bild: Thinkstock)

Vita chokladbrownies med tranbärstopping är ett garanterat uppskattat inslag. Servera dem i småformar så kan du unna dig fler! 135 kcal/portion
Klicka här för att komma till receptet.

Vem blir inte lycklig av chokladrutor med julsmak? Med kesella i smeten får du en riktigt saftig kaka att sätta tänderna i! 40 kcal/portion
Receptet hittar du här

Ge en krämig panacotta sällskap av saffran och du får en helt ny smakupplevelse. Färska hallon ger rätt färgskala! 150 kcal/portion
Klicka här för att se receptet

 

julgodis

Här är en härlig trio med julknäck, Zachariasrulle och fruktdessert. 25/90/130 kcal/portion.
Recepten hittar du här

 

hallonbomb med saffran

Saffran och hallonsorbetbomb – den kombinationen kan knappast bli fel! 275 kcal/portion.
Här finns receptet

 

 

Vinn boken ”Steglitsan” av Donna Tartt

$
0
0
steglitsan

”Nästan 800 fantastiska sidor! Man förstår att det tar Tartt tio år att skriva en roman. Theo Decker mister sin mamma i en explosion på Metropolitan museum. Han överlever mirakulöst och med sig ut från museet har han en liten tavla, Fabritius Steglitsan, som kommer att spela en stor roll i hans liv och så småningom för in honom på livets skuggsida. Mästerligt och sorg och förlust, och om hur man överlever att ständigt bli sviken.”  skriver vår bokrecensent Marie-Louise Lidén och ger Steglitsan toppbetyg.

Vill du vinna boken? Vi har fem exemplar att lotta ut, du deltar i tävlingen via formuläret nedan och vi behöver ditt svar senast 18 januari 2014. Lycka till!

Vinn boken Steglitsan

    Läs vår integritetspolicy här
    Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren!

Socker, honung eller sirap – vad är bäst?

$
0
0
Sirap är en hett efterfrågad ingrediens i julbaket!

”Jag har hört att agavesirap och honung är bättre än vitt socker. Likaså sägs det att råsocker och muskovadosocker är att föredra när man bakar. Är det egentligen någon skillnad näringsmässigt?” undrar MåBra-läsaren Ulla-Stina.

Anki Sundin, nutritionist och en av medlemmarna i vår expertpanel, svarar:

”Som du mycket riktigt påpekar finns det olika sorters socker – vanligt vitt socker, brunt råsocker, fruktsocker, men även..  >> läs hela svaret här

 

MISSA INTE!

GI-guiden till smartaste sötningsmedlen
Söta smart så kan du hålla både GI-värde och vikt på låg nivå. MåBra guidar dig till de sundaste sockertyperna!

Sötningsmedel – vikthjälp eller bara bluff?
”Bra för diabetiker och överviktiga”, säger förespråkarna. ”Farligt för hälsa och miljö”, tycker motståndare. Vad anser du?

Lista: Så mycket socker innehåller maten
18 sockerbitar till frukost? Här listar vi hur många sockerbitar som gömmer sig i våra vanligaste livsmedel!

 

 

Ät dig mätt och lätt med veckans MåBra-mat

$
0
0

Nytt nummer – vilken fasta passar dig?

$
0
0
mabra-nr-12-2013

Välkommen till ett nytt nummer av MåBra!

I MåBra nr 12 2013 skriver vi om 5:2-dieten och andra populära typer av korttidsfasta. Vi låter experterna djupdyka i trenddietern för att lista alla deras för- och nackdelar, allt för att du ska veta vilken typ av fasta som passar just dig. Är det 5:2, eat-stop-eat där du fastar under 24 timmar, 16:8, varannandagsfasta eller kanske warrior diet? På sidorna 15-21 har vi en stor guide till svaret!

Alltid trött?

Trotsa tröttheten i vinter med stressläkaren Clas Malmströms smarta tips. I vårt stora pigg-special får du värdefulla och konkreta råd som vrider upp energinivån igen.

Är yrseln ofarlig?

Det är obehagligt, men antagligen ofarligt! Yrsel är ett vanligt, men sällan farligt, problem. MåBra har pratat med överläkaren och yrselforskaren Mikael Karlberg och listar de vanligaste orsakerna till snurret. På sidan 84 kan du göra ett enkelt test som visar om dina symtom är tecken på någon sjukdom och Annika Estassy-Lovén berättar hur hon lärt sig skjuta upp sina yrselanfall.

Julens under…

Vi älskar mjuka paket, särskilt när de innehåller snygga underkläder! Därför har vi en stor bh-guide, från sockersött till supersexigt, som visar önskelistan för alla former. Lämna gärna sidorna 28-33 uppslagna för inspiration till tomten…

Och självklart…

… har vi en matbilaga laddad med julens härliga smaker! Här har vår viktcoach varsamt bearbetat våra traditionella recept och gjort dem lite godare – och mycket nyttigare! I samma bilaga hittar du också inspirerande 5:2-recept, perfekta för dig som fastar eller planerar att prova.

I sann julanda har vi också testat chokladkakor (tänk att de kan smaka så olika, även om vinnaren var solklar!) och listar de bästa alternativen för en alkoholfri och därmed vitare jul. Och så berättar vi varför vi blir lyckliga av att ge och hur utomhusbelysning kan ge nytt liv till både balkong och trädgård.

Dessutom!

Tar vi kål på 7 seglivade myter om din placering i syskonskaran och berättar hur du ska tolka smärtsignalerna när du tränar. Och missa inte intervjun med Magdalena Graaf på sidorna 70-75, där hon berättar om hjärnblödningen och hur hennes liv förändrats efter den dramatiska händelsen.

Vill du tävla?

I vanlig ordning blir decembers utlottningar fler och större än vanligt, via vår populära julkalender på mabra.com/julkalender. Du kan vinna fina priser varje dag fram till julafton, med start 1 december!

 

 

Viewing all 1929 articles
Browse latest View live